Opakowania Doypack
Opakowania typu Doypack służą do przechowywania produktów spożywczych lub chemicznych tj. mleko w proszku, tarty ser, jogurt, ser mozzarella, ser feta, proszki do prania, płyny do płukania, mydło w płynie itp.). Są lżejsze i tańsze od zwykłych opakowań wykonanych z kartonu czy plastiku.
Dodatkowo zajmują mniej miejsca niż tradycyjne opakowania butelkowe czy kartonowe. Znakomicie nadają się do pakowania sosów, majonezów czy ketchupów. Bardzo wygodne są do pakowania płynów do mycia naczyń lub mydła w płynie. Opakowania
Doypack ze struną ma możliwość wielokrotnego otwierania i zamykania. Opakowania te pełnią rolę worków wolnostojących. Można wyciąć w nich otwory typu EURO i zawiesić na stojaku, w celu dalszego przechowania. Ponadto po pobraniu z DOYPACK’a żądanej ilości produktu (np. proszku lub sera), pozostała zawartość pozostaje bezpieczna i nienaruszona do dalszego przechowywania np. proszki zabezpieczone są przed wilgocią i wietrzeniem. Struna zastosowana w opakowaniach Doypack chroni przed rozsypaniem/wylaniem po np. przewróceniu, a wsad pozostaje przez długi okres świeży i przydatny do użycia
Opakowanie typu DOYPACK
jest bardziej odporne na uszkodzenia mechaniczne podczas magazynowania od worka wykonanego z PE lub worka papierowego.
Rodzaje opakowania typu doypack:
- doypack klasyczny,
- doypack typu „K”,
- doypack z fałdami bocznymi.